Menu
RSS
logo
Ви тутГоловна/Ресурси секцій/Церква і громадянське суспільство/Бізнес і економіка — Ваутер Друпперс [відео]

Бізнес і економіка — Ваутер Друпперс [відео]

Бізнес і економіка — Ваутер Друпперс [відео]

Ми подивимося на стосунки бізнесу і економіки з християнством.

«Тоді скаже Цар тим, хто праворуч Його: Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу. Бо Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви. Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в'язниці Я був і прийшли ви до Мене. Тоді відповідять Йому праведні й скажуть: Господи, коли то Тебе ми голодного бачили і нагодували, або спрагненого і напоїли? Коли то Тебе мандрівником ми бачили і прийняли, чи нагим і зодягли? Коли то Тебе ми недужого бачили, чи в в'язниці і до Тебе прийшли? Цар відповість і промовить до них: Поправді кажу вам: що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили» (Матв.25:34-40)

В дитинстві я думав, що це історія про благодійність і матеріальну допомогу: хтось до тебе прийде, ти йому допоможеш.

Та з часом я зрозумів, що це неправильний підхід. Коли ми подивимось на країни, немає країн, які б позбавились від бідності за допомогою доброчинності. Китай, будучи прикладом економіки, що позбавилась бідності, став таким не завдяки доброчинності — вони побудували здорову економіку, створили робочі місця, щоб люди могли потурбуватися про себе.

Я думаю, що бізнес — це основа такої економіки, коли ти даєш людям роботу, стосунки, значення. Робота і бізнес створюють почуття добробуту.

toronto

Коли Господь привів народ ізраїльський в Землю Обіцяну, Він сказав: «І будеш ти пам'ятати Господа, Бога свого, бо Він Той, що дає тобі силу набути потугу, щоб виконати Свого заповіта, якого присягнув Він батькам твоїм, як дня цього» (Повт.8:18). Економіка — це не робити людей багатими, але створювати добробут, і фінансовий, і соціальний. В здорових економіках люди можуть працювати самі на себе, розвивати себе, отримувати гарну освіту, мати хорошу інфраструктуру. Духовний добробут також важливий.

В Біблії ми бачимо дві культури чи цивілізації: культура Вавилона і культура Єрусалиму. В Об’явленні ми бачимо, як культура Єрусалиму приходить до своєї кульмінації. Вавилонську культуру в Об’явленні представляє Велика блудниця. Її особливість в тому, що все крутиться навколо неї. І ми бачимо це в багатьох культурах сьогодні. Багато християн бажають бути частиною цього, бути багатими, хизуватися своїми досягненнями. Але Господь говорить: ця культура Вавилону зруйнується в один момент.

Також в Об’явленні ми бачимо місто Єрусалим. Господь не хизується Собою. Коли ми подивимося на історію заснування міст, то Вавилон був заснований Німродом, а Німрод був мисливцем і використовував силу, щоб підпорядкувати людей і створити цивілізацію. Німрод був не землеробом, який обробляє землю, кидає насіння, вирощує рослини і отримує плід, а мисливцем, який ловить жертву, вбиває її і з’їдає. І сьогодні ми бачимо два види компаній. Одні кажуть про те, що потрібно зайняти долю ринку, задушити інші компанії і тоді вирости, інші ж говорять про інновації, технології, цінності для суспільства. За час Німрода добробут — це коли мені добре. Ще один приклад — це будівництво Вавилонської вежі.

business

Ісус не заперечує гроші і не кажу, що гроші — це погано. Гроші — це засіб. Якщо ви просто маєте гроші, то це просто папір. Вони мають цінність лише тоді, коли ми можеш щось придбати за них. Але якщо ти почнеш надіятися на гроші чи поклонятися їм, ти почнеш змагатися з Богом.

Гроші мають духовну силу, яку Біблія називає мамоною (Матв.6:24, Лук.16:13). Ісус говорить, що неможна служити Богові і мамоні.

pen laptop

Це питання володіння. Багато людей говорять: «я володію бізнесом» і ставляться до бізнесу як до своєї особистої власності. На мою думку, така позиція неправильна. Біблія говорить: «Господня земля, і все, що на ній, вселенна й мешканці її» (Пс.23:1). Павло говорить: «Хіба ви не знаєте, що ваше тіло то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої? Бо дорого куплені ви. Отож прославляйте Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони!» (1Кор.6:19,20). Якщо ми розуміємо, що все від Бога, це приносить нам велике полегшення. Це також змінить наші молитви про наш бізнес і фінанси. Це дає тобі елемент свободи, адже ти знаєш, що не все від тебе залежить.

Я думаю, дуже важливо задати собі питання: чому я бажаю робити щось? Як це зможе послужити Богові і допомогти людям?

Пам’ятайте, що в бізнесі дуже важлива довіра. Ніхто не починає вести бізнес з тим, кому не довіряють.

Ваутер Друпперс (Wouter Droppers) займає посаду президента Europartners. Свою кар’єру він почав у великому роздрібному магазині автозапчастин Нідерландів. У віці 28 років Ваутер покинув цю компанію, щоб очолити автосалон VW/Audi. Після цього він займав посаду управляючого директора в одній з великих автомобільних компаній в Нідерландах і відповідав за бренд Volvo і Range Rover.Протягом 24 років Ваутер працював в декількох автомобільних компаніях на різних рівнях управління. Ваутер охоче ділиться з людьми практичними порадами, заснованими на діловому досвіді і житейській мудрості. Також допомагає християнам об’єднати віру і бізнес. Ваутер одружений і є батьком двох дітей.

вгору