Menu
RSS
logo
Ви тутГоловна/Ресурси секцій/Церковне лідерство/5 характеристик благочестивого лідера — Дерил МакКарті [відео]

5 характеристик благочестивого лідера — Дерил МакКарті [відео]

5 характеристик благочестивого лідера — Дерил МакКарті [відео]

Я завжди відчуваю благословіння на Східноєвропейському лідерському форумі і в Україні, куди я приїжджаю регулярно с 1990 року.

Я хочу почати із запитання: у вашому житті з Богом і у вашому служінні чи бажаєте ви завершити добре? Звичайно, всі ми бажаємо цього.

Я почну з поганої новини. Баббі Клінтон, професор семінарії в Америці, який вивчав лідерство протягом багатьох років, виявив, що в Біблії тільки третина всіх віруючих завершили своє служіння добре. Ще третина завершили своє служіння «так собі», а остання третина — геть погано. Він виявив також, що така ж статистика зберігається і сьогодні. Без дії Духа Святого ми не зможемо завершити служіння добре.

Я вже 45 років в служінні, і бачив багато християнських лідерів, які починали добре, але завершили погано. Я й на собі випробував атаки сатани, коли він не бажає, щоб ми завершили добре.

finish

Я хочу розповісти вам про 5 якостей лідера, що завершив добре. Ми знайдемо їх в 2 до Коринтян 4.

1. Благочестиві лідери стійкі — ми не падаємо духом.

«Ось тому, мавши за милосердям Божим таке служіння, ми не тратимо відваги» (2Кор.4:1)

Бог простив нас, але більш того, дав нам привілей служити Йому. Звісно ж, ми не будемо здаватися.

Але чому тоді Павло говорить про те, що ми можемо занепадати духом? Тому що лідерство — складна річ, а служіння — «брудна робота». Іноді служіння буває настільки складним, що виникає спокуса здатися і все кинути. Одного разу у нас в служінні виник такий момент, коли була криза з грошима.

2. Благочестиві лідери зрозумілі — ми спеціалізуємося на істині.

«але ми відреклися тайного сорому, не ходячи в хитрості та не перекручуючи Божого Слова, але з'явленням правди доручуємо себе кожному сумлінню людському перед Богом» (2Кор.4:2)

braed

Апостол Павло перераховує речі, які ми робимо і не робимо:

Ми НЕ:

1) НЕ використовуємо таємниці.

2) НЕ використовуємо соромні методи.

3) НЕ використовуємо обман.

4) НЕ спотворюємо Боже Слово.

МИ:

1) Доносимо істину чітко і зрозуміло.

2) Робимо всю свою працю «під Богом» — coram Deo.

Сатана ненавидить світло. В Царстві Божому немає місця для секретності. Біллі Грем ніколи за всі свої роки не був помічений в жодних скандалах, позаяк він притримувався правила відкритості, уникання секретності.

Коли я подорожую і зупиняюся в готелях, в мене є спокуса подивитися якісь нечисті речі. Щоб зберегти себе від цього, я зробив дві речі. По-перше, я заключив завіт зі своєю дружиною, що у випадку, якщо я перегляну щось нечисте, я визнаю це перед Богом і перед нею. І по-друге, я просто не вмикаю телевізор в готелі.

spotlight

Ми не перебільшуємо Євангеліє чи наше служіння. Коли ми збираємо засоби для служіння, ми маємо спокусу показати спонсорам своє служіння в такому світлі, що воно немовби важливіше і більше, аніж є насправді.

Ми також не спотворюємо істини Слова Божого, навіть якщо вони є неприємними для нас. Але ми доносимо істину чітко і зрозуміло. Одна з причин успіху вчення Мартіна Лютера в тому, що він доносив істину ясно і зрозуміло.

Один відомий пастор Чак Свіндолл сказав, що у всіх відомих йому лідерів, які впали в гріх, була одна загальна річ: відсутність підзвітності. Тому сьогодні я прошу вас встановити відносини підзвітності з вашим чоловіком чи дружиною і іншою людиною вашої ж статі.

3. Благочестиві лідери сфокусовані на Христі — ми проповідуємо Христа, а не себе.

«Бо ми не себе самих проповідуємо, але Христа Ісуса, Господа, ми ж самі раби ваші ради Ісуса. Бо Бог, що звелів був світлу засяяти з темряви, у серцях наших засяяв, щоб просвітити нам знання слави Божої в Особі Христовій» (2Кор.4:5,6)

Ми проповідуємо Христа як Господа всього життя і всіх її сфер — бізнесу, економіки, політики і інших. Але в той самий час ми слуги Христові і сфокусовані на Ньому.

Доручайте іншим людям служіння, не зациклюйтеся тільки на собі.

4. Благочестиві лідери мають впевненість у Христі — в Ньому є все, чого ми потребуємо.

«А ми маємо скарб цей у посудинах глиняних, щоб велич сили була Божа, а не від нас» (2Кор.4:7)

Павло малює цікаву картину: в нас є дивовижне послання, але ми, в кому воно зберігається, є крихкими посудинами.

pottery

І ось який урок ми можемо винести з цього: ми не завжди з вами будемо відчувати впевненість в тому, що робимо. Ми не підходимо для поставлених перед нами Богом задач, але Бог використовує нас в наших слабкостях.

5. Благочестиві лідери мають впевненість у Христі — в Ньому є все, чого ми потребуємо.

«Та мавши того ж духа віри, за написаним: Вірував я, через те говорив, і ми віруємо, тому то й говоримо, знавши, що Той, Хто воскресив Господа Ісуса, воскресить з Ісусом і нас, і поставить із вами. Усе бо для вас, щоб благодать, розмножена через багатьох, збагатила подяку на Божу славу. Через те ми відваги не тратимо, бо хоч нищиться зовнішній наш чоловік, зате день-у-день відновляється внутрішній. Бо теперішнє легке наше горе достачає для нас у безмірнім багатстві славу вічної ваги, коли ми не дивимося на видиме, а на невидиме. Бо видиме дочасне, невидиме ж вічне!» (2Кор.4:13-18)

Ми впевнені, адже Бог дасть нам все необхідне для виконання Його праці. Нам необхідні щоденні духовні «вправи» — молитва, читання Біблії, поклоніння, навчання, тихий час.

Підпорядкуйте себе під панування Христа! Просіть Духа Святого освіжити Вас щодня, щоб Ви могли оснащені всім необхідним для святого праведного життя.

Деріл МакКарті – віце-президент з наукових програм і стратегій Форуму лідерів-християн (Forum of Christian Leaders – FOCL). Він також є директором Спільноти викладачів-лідерів, нещодавно започаткованого в рамках Європейського лідерського форуму. Деріл був одним із співзасновників, а з 1988 по 2014 рр. займав пост президента міжнародної неурядової організації "Всесвітні вчені" (раніше - Міжнародний інститут християнських наук), яка співдіє християнам в отриманні викладацьких посад у вищих навчальних закладх за межами Північної Америки. З 2014 року - володар звання Почесного президента "Всесвітніх вчених".

Деріл отримав ступінь доктора служіння в духовній семінарії Фуллера (Fuller Theological Seminary), ступінь магістра богослів'я в богословській семінарії "Назарянин" (Nazarene Theological Seminary), а також ступінь магістра філософії і релігії в Євангельській семінарії святої Трійці (Trinity Evangelical Divinity School). Він побував більш, ніж в 55 країнах і викладав в університетах, а також проповідував на конференціях і в церквах по всьому світу.

Деріл мріє про те, щоб кожен студент в світі мав хоча б одного викладача, який міг би донести йому красу, любов і владу Христа.

вгору