Menu
RSS
logo
Ви тутГоловна/Ресурси секцій/Апологетика/Круглий стіл «Християнська філософія Алвіна Плантінга і виклики нового атеїзму» — І. Скрипниченко [відео]

Круглий стіл «Християнська філософія Алвіна Плантінга і виклики нового атеїзму» — І. Скрипниченко [відео]

Круглий стіл «Християнська філософія Алвіна Плантінга і виклики нового атеїзму» — І. Скрипниченко [відео]

Ми поговоримо про Алвіна Плантінга.

Він говорить про існування Бога як «елементарної частковості», про щось очевидне. Він є надзвичайно відомим філософом і богословом. Ми поговоримо про його вплив на філософію.

Абрахам Кайпер в лекціях про християнський світогляд говорить про те, що принцип потрібно протиставляти принципу. Якщо ви знайомі з «новим атеїзмом», то по суті це нічим не обґрунтований істеричний крик.

«Нові атеїсти» дуже часто «звалюють в купу» свої уявлення про християнство, змішують їх з якимись крайніми проявами християнства і ці власні уявлення критикують

Цікаво, що представники «нового атеїзму» дуже емоційно відносяться до Бога, існування якого самі ж і заперечують.

Ми можемо сказати, що «нові атеїсти» по суті є «антитеїстами», багато хто з них є колишніми християнами. Протиставленням йому може бути зображення картини справжнього, істинного Бога.

Плантінга запитує: навіть якщо довести раціонально, що Бог є — що зміниться? Він говорить, що якщо наша ціль — змінити мислення іншого, то ми повинні не просто боротися інтелектуально.

discuss

Як показує досвід, виключно раціональні докази насправді нікого не приводять до Бога. Доказів існування Бога (в строгому сенсі слова «докази») не існує насправді. Окрім раціо, на наші переконання впливає соціум і наше оточення. Це зовсім не означає, що раціональні аргументи не потрібні, але не ними єдиними.

Коли ми говоримо про апологетику, про відстоювання християнських цінностей, це завжди включає в себе елемент духовної війни. Ми повинні чесно проповідувати Євангеліє.

discussion 650

Євангеліє багато в чому припускає ідею проголошення.

По суті, саме Євангеліє здатна зрозуміти і дитина, питання в том, в яку форму ми його зодягаємо.

Служителі повинні культивувати культуру, де сумнів — не гріх, де є можливість випробовувати свою власну віру.

Ігор Скрипниченко – проректор з академічної частини і викладач Полтавської Богословської Семінарії. Аспірант кафедри теології Національного педагогічного університету ім. Драгоманова.

вгору